Интрига просто няма - резултатът от президентските избори в Русия

...
 Интрига просто няма - резултатът от президентските избори в Русия
Коментари Харесай

Жените - най-важните избиратели на Путин

 Интрига просто няма - резултатът от президентските избори в Русия на 18 март е явен още занапред. Всички социологически анкети сочат, че актуалният президент Владимир Путин, който кандидатства за четвърти мандат, води с огромна преднина пред останалите кандидати за поста. Но неофициалната цел, която си е сложил Кремъл, а точно - безапелационна победа на Путин с най-малко 70% от гласовете - е под въпрос поради предстоящата ниска изборна интензивност. Социолозите от института " Левада център " чакат интензивност, не по-висока от 52-54 %, което би било рекордно ниско присъединяване на съветските гласоподаватели.
През последните години изборната интензивност в Русия спада непрекъснато. На парламентарните избори през 2016 година в столицата Москва подадоха бюлетини едвам 35 % от гласоподавателите. На всичкото от горната страна в този момент има апел за протест, насочен от опозиционния водач Алексей Навални, който не беше позволен до присъединяване в президентските избори. На този декор Кремъл поставя старания да активизира всички и най-много дамите - най-голямата и авторитетна група гласоподаватели в Русия.

Как се пропагандират дами?

Много от наблюдаващите дефинират предизборната акция на Путин като прекомерно вяла и безлична, в случай че не считаме представянето на новите съветски нуклеарни оръжия, която съветският президент най-неочаквано популяризира в речта си пред Народното събрание. Сред малобройните запаметяващи се предизборни начинания беше обещанието за погашение на месечни добавки за раждане на първо дете. Путин огласи това още през ноември предходната година - малко преди публично да разгласи кандидатурата си за идващ мандат. Мярката, от която ще се възползват стотици хиляди фамилии и най-много дами, влезе в действие през януари - малко преди предизборната акция да навлече в горещата си фаза.
 Така Путин обича да се популяризира - като мощен, здрав и неустрашим
Така Путин обича да се популяризира - като мощен, здрав и неустрашим

Но има и други доказателства, че Кремъл се пробва да активизира жените-избиратели. Така да вземем за пример Централната изборна комисия пусна специфичен 30-секунден видеоклип, предопределен за женската част от гласоподавателите. В  него представителките на нежния пол биват наричани " нежни, само че в същото време и мощни " същества, които са в положение да " сплотяват и водят " останалите. Централното обръщение е в края на клипа, където апропо се споделя: " Доведете цялото си семейство да гласоподава! ".

Отделно от това в обществените мрежи се популяризират и други предизборни послания, някои от които са анонимни. Там дамите са показани като по-отговорни персони с лидерски качества, които желаят непременно да гласоподават на изборите.

Три четвърти от популацията гласоподават за Путин

Какъв е смисълът от всички тези старания разкрива формалната статистика: по данни на Росстат, при започване на 2017 година женската част от популацията на страната доста е надвишавала мъжката - дамите са били с 10 милиона повече от мъжете. А една трета от съветското население са дами в пенсионна възраст. И тъкмо тази категория гласоподаватели постоянно взе участие в избори и гласоподава главно за Путин. По данни на социологическата организация ВЦИОМ от февруари, подготвеност да поддържат Путин на идните избори са изразили 76% от съветските дами и към 62% от съветските мъже.

Образът на Путин като мощен, здрав и спортуващ водач се култивира от много години насам. Част от този метод са и появяващите се от време на време фрагменти на разсъблечения до кръста Путин по малкия екран, които естествено са адресирани и към женската аудитория. В горещата предизборна фаза за президентски избори – точно на Богоявление, което в Русия означават на 19 януари, видяхме нещо сходно: Путин се спусна в ледените води на едно езеро през дупка, пробита в леда под формата на кръст.

Симпатиите към Путин у женската половина от популацията са постоянни. Те очевидно не се въздействат изключително нито от войните, в които умират техните мъже или синове, както е в този момент в Сирия; нито от това, че домашните побои, жертва на които стават доста съветски дами, не съставляват наказуемо действие. Явно женските гласоподаватели не се тревожат прекомерно и от сексистките изявления на техния президент, който един път съобщи, че не е жена и по тази причина нямал „ неприятни дни “. По-късно Путин съобщи, че не е желал никого да оскърбява, просто това било в „ природата на нещата “.

На тези избори Путин за първи път ще се яви без първа дама, тъй като е разведен. През 2013 година той се раздели с дългогодишната си и единствена към този момент брачна половинка Людмила. Изглежда обаче, че разводът не е повлиял негативно на неговите поклоннички. От много време се носят всякакви клюки за това, че 65-годишният Путин може да се събере с друга жена, само че публични информации по този въпрос към този момент няма. 

От " отличничката " Крищановская до Собчак
 Журналистката Собчак също е кандидат-президент, само че без действителни шансове
Журналистката Собчак също е кандидат-президент, само че без действителни шансове

Малко преди началото на предизборната акция Путин не изключи опцията жена да стане президент на Руската федерация. Критиците от няколко години показват, че най-голямата група от популацията не е задоволително добре показана в политиката. Най-известното измежду спряганите в тази връзка имена е това на председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. В актуалната Държавна дума жените-депутатки са към 15% - т.е. малко повече, в сравнение с в предходния парламент, само че към момента съставляват малцинство.

През есента на 2011 година московската социоложка Олга Крищановская разгласи основаването на ново придвижване " Отличнички ", което някои медии дефинираха като прокремълско. Една от прокламираните от него цели беше да обезпечи победа на жена на президентските избори в Русия през 2018 година. Проектът даже беше подсилен от депутатката от Горната камара на Народното събрание Людмила Нарусова, вдовицата на умрелия някогашен кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, чийто заместител е бил Путин.

 

Междувременно медиите стопираха да приказват за плана и сътвориха усещането, че той е замразен. Но дъщерята на Нарусова - Ксения Собчак - е единствената жена измежду общо осемте претенденти за президент. Ако съдим по социологическите допитвания, тя няма никакви шансове на тези избори. Някои наблюдаващи допускат, че една от задачите на 36-годишната журналистка е била да спомага за по-висока изборна интензивност, от което голям интерес имат и в Кремъл.

Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР